A Microsoft a napokban bejelentette, hogy új, izgalmas frissítések érkeznek az Outlook webes változatához (OWA) az Office 365 részeként. A folyamatban lévő változások célja, hogy növeljék a felhasználói élményt, ezért a Microsoft kiadott egy továbbfejlesztett felhasználói felületet (FF) és új funkciókat, amelyek segítségével hatékonyabban kezelheted a postaládád tartalmát és a naptáradat. Az új funkciókon túl még a webes felület nevét is megváltoztatták Outlook Web App (OWA) helyett most már “Outlook on the web” lesz a szolgáltatás neve.

Letisztultabb megjelenés a nagyobb hatékonyság érdekében

Az “Outlook on the web”-hez érkezett felhasználói felület sokkal egyszerűbb és letisztultabb, ami segít a hatékonyabb levelezésben. Az új felhasználói felület első, legszembetűnőbb eleme egy műveleti sáv, amely elérhető az e-mail fiókunkból, a naptárunkból, az személyek és feladatok felületéről is. A műveleti eszköztár gyors hozzáférést biztosít a leggyakoribb parancsokhoz, akkor is ha éppen a postafiókodat teszed rendbe, vagy ha egy e-mailre válaszolt, esetleg egy eseményt írsz be a naptáradba.

A Microsoft további fejlesztéseket készített, hogy az új felhasználói felület letisztultabb legyen: az e-mail tárgymezője nagyobb és szembetűnőbb, és az üzeneteket az olvasóablakban beljebb tették a könnyebb olvashatóságért. A naptárban pedig több feltűnőbb gomb teszi egyszerűbbé az új találkozók létrehozását és a naptárban való navigálást.

Fontos levelek az első a sorban

A Microsoft új eszközöket adott az “Outlook on the web” beérkezett levelek mappájához, amelyekkel könnyebben kereshetsz az e-mailjeid között, valamint segítenek azonosítani a legfontosabb elemeket:

* Pin – Bármelyik üzenetedet odatűzheted a postaládád legtetejére sárgával kiemelve. A tűzés fantasztikus módja annak, hogy a fontos üzeneteket kéznél tartsd és megakadályozd, hogy elvesszenek ezek üzenetek a bejövő levelek sokasága között.

* Sweep- A “söprés” egy sor egyszerű műveletet “bizonyos” üzeneteid kezeléséhez. Ez a funkció különösen hasznos tud lenni az olyan visszatérő üzenetek feldolgozásakor, mint például a hírlevelek, digitális kuponok és más rendszeresen érkező e-mailek. A söpréssel kiválaszthatod, hogy egy meghatározott feladótól érkezett üzeneteket meghatározott ideig tartson meg a rendszer, vagy csak a legújabb üzeneteket tartsa meg a feladódtól, vagy pedig egyből az összes üzenetet törölje a feladótól. Ez a funkció elsőként az Outlook.com szolgáltatás részeként debütált – most  már pedig az Office 365 ügyfelek számára is elérhető lesz!

* Archive- Az egy kattintásos archiválás lehetővé teszi az üzenetek gyors eltávolítását a bejövő üzenetek közül egy tetszőleges mappába.

* Undo- A Visszavonás gombbal egyetlen kattintással visszavonhatod a véletlen műveleteket.

* Improved single line view- Ha az egysoros üzenetnézetet jobban szereted, mint a hagyományos olvasóablakot, akkor jó hírünk van, mivel már az egysoros beállítást is használhatod leveleid megtekintéséhez. Ezenfelül végre több műveletet is végrehajthatsz egyszerre, amivel könnyebben és gyorsabban tudod kezelni postafiókodat.

* Immersive reading pane- Amikor egysoros nézetben egy üzenetre rákattintasz, akkor a rendszer az üzenetet ugyanabban az ablakban jeleníti meg – vagyis nincs több felugró vagy külön ablak!

Vizuálisan megkapó e-mailek létrehozása

Az “Outlook on the web” most már lehetővé teszi a képek könnyebb átméretezését levélírás közben, sőt mi több egyéni képkereteket is adhatsz a képeidnek, továbbá sokféle új effektet alkalmazhatsz és így tovább. Így például egy csomó emojit is használhatsz a leveleidben, amivel még jobban kifejezheted magadat.

Az elérni kívánt emberek megtalálása is könnyebb most már. Amikor a kurzort a címzett sorra húzod (Címzett, Másolat, Titkos másolat), az “Outlook on the web” megmutatja azoknak az emberek és csoportok listáját, akikkel a leggyakrabban levelezel. Ahogy elkezdesz gépelni, a címzettek listáját automatikusan szűkíti annak megfelelően. A gyakori címzettek listája intelligens, és követi a szokásaidat és az általad végrehajtott változásokat.

A naptárkezelés fejlesztései

Az időbeosztás megtervezése időnként igen nehéz – ezért a Microsoft a Naptáron is csiszolgatott egy kicsit, hogy könnyebben szervezhesd meg munkádat és szabadidődet egyaránt. Az egyik ilyen fejlesztés egy öt napos időjárás-előrejelzés közvetlenül a naptárban. Minden nap mellett van egy ikon, amiből egyetlen pillantással tájékozódhatsz az időjárásról; a bővebb részletekért pedig egyszerűen csak kattints egyet az ikonra.

A hagyományos színkódos beállítás mellett a naptár most már támogatja a “charm”-okat is- vagyis az olyan ikonokat, melyeket vizuális segítségként tudsz alkalmazni az egyes események típusának gyors felismeréséhez. Például adj egy repülőgép “charm”-ot egy közelgő üzleti úthoz, kést és villát egy üzleti vacsorához, vagy hangjegyet egy koncerthez!

Ezek az új funkciók érkeztek még a naptárhoz:

* E-mail emlékeztetők– Bármelyik naptáreseményhez hozhatsz létre e-mailemlékeztetőt. Megadhatod a címzettek listáját, egy gyors üzenetet, és beállíthatod a napot és az időt, hogy mikor legyen az e-mailemlékeztető kiküldve. Ez egy nagyszerű funkció arra, hogy mindenkit emlékeztetni tudj a fontos dolgokra és tennivalókra.

* Születésnap és Ünnepnaptár– A Microsoft létrehozott egy új Születésnap- és Ünnepnaptárat, melyek segítségével könnyedén kezelheted munka mellett a magánéletedet is. Ezeket a naptárakat beleteheted a munkanaptáradba, de akár kezelheted teljesen külön is.

Jobb mobilos böngészési élmény

Hogy kiemelkedő e-mail és naptár felhasználói élményt nyújtsanak Windows telefonon, iOS-en és Androidon is, olyan mobil Outlook alkalmazásokat fejlesztett ki a Microsoft fejlesztői csapata, amelyek mélyen integrálva vannak ezekbe a platformokba. Persze időnként előfordulhat, hogy egy felhasználónak az Office 365-ön levő e-mailjeire az alkalmazás telepítése nélkül van szüksége – például amikor kölcsönkapod egy barátod telefonját, mert a tiéd szervizben van. Ebben az esetben, ha bejelentkezel a outlook.office365.com-ra a készülék mobil böngészőjével akkor egyből hozzá tudsz majd férni a leveleidhez.

További fejlesztések, amelyek segítik a mobilos böngészést és a navigálást:

* Az Outlook alkalmazások felhasználói felületének kinézete egyre jobban hasonlít Windowson, iOS-en és Androidon.

* Továbbfejlesztett navigáció az e-mail, naptár és Emberek közötti váltáshoz.

* Szembetűnőbb keresési parancs.

* Az e-mailek közötti váltáshoz nem kell már visszatérni az üzenetlistába.

* A naptár időszalagja immár egy egész hetet is tud mutatni egyszerre.

* Továbbfejlesztett felhasználói felület új események létrehozásához és az ütemezősegédlet használatához a Naptárban.

Forrás: blogs.office.com