Mindennapi kérés, hogy a felhasználók a gépre való belépéskor automatikusan megkapják a hálózati megosztásokat, meghajtóként csatlakoztatva. Ennek megfelelő beállítása a rendszergazda feladata. A következőkbe megmutatjuk, hogyan lehet ezt elegánsan kivitelezni.

Lépések:

Létrehozzuk a felhasználókat, biztonsági csoportokat
Elkészítjük a mappákat a szerveren
Beállítjuk a megosztásokat
Kiosztjuk a megfelelő NTFS jogosultságokat
Elkészítjük a GPO beállításokat
Leteszteljük a konfigurációt

Nézzük lépésről lépésre:

A biztonsági csoportokat érdemes a szervezeti struktúra alapján létrehozni. Most egy egyszerű példával kezdünk, pár csoporttal: IT, Sales, HR, stb. Adjuk hozzá a felhasználókat a megfelelő csoportokhoz.

Hozzuk létre a mappákat, és állítsuk be a csoportjogosultságokat (sales csoport = sales mappa, stb) A rendszergazda jogosultságot ha lehet, tartsuk meg.

Nyissuk meg a Csoportházirend kezelőt, keressük ki a megfelelő OU-t és itt hozzuk létre a GP objektumot. Adjunk neki egy felismerhető nevet, majd ha létre jött jobb gombbal rá klikkelve válasszuk a szerkesztés parancsot.

A megnyíló ablakon válasszuk ki a “Felhasználó konfigurációja” -> “Beállítások” -> “Windows beállításai”-> “Meghajtócsatlakozások” csompópontot. Jobb gombbal klikkelve válasszuk az új, csatlakoztatott meghajtó elemet.

A konfigurációs ablakban a következőket mindenképp állítsuk be:

  • Művelet: Csere
  • Hely: A megosztás abszolút elérése
  • Újracsatlakozás: bejelölve
  • Elemszintű célcsoportkezelés: Itt tudjuk megadni, milyen csoportra legyen érvényes (Pl. az IT mappa csak a rendszergazdáknak jelenjen meg) Fontos hogy a csoportot mindig tallózzuk ki és ne kézzel írjuk be!!!