Egy kis történelemóra a OneDrive-ról

A Microsoft nagyon szereti változtatni a termékei nevét, példának okáért vegyük a Windows-t és az Office-t, melyeknek szinte minden évben új arculatot készítenek a vállalat szakemberei. Ez történt a FolderShare-rel is, amit 2005-ben szerzett meg magának a Microsoft és rögtön át is nevezte azt Windows Live FolderShare-re  –ebben az időszakban a szoftver óriás minden szolgáltatásának elnevezésébe beletette a „Live” kifejezést. Az évek során azóta rengeteg új nevet kapott a FolderShare, volt már Windows Live Mesh, Essentials, Live Folders és SkyDrive.

A SkyDrive egy nagyon találó elnevezést lett volna, de már foglalt volt, legalábbis egy része. Ennek következtében az Egyesült Királyságbeli BSkyB műsorszolgáltató beperelte a Microsoftot a „Sky” szó használatáért. A bíróság egyetértett abban a BSkyB-vel, hogy a Microsoft megsértette a védjegyekre vonatkozó előírásokat, így a Microsoft kénytelen volt új arculatot tervezni a SkyDrive-hoz. Összhangban több új elnevezéssel, mint OneNote és az Xbox One, a SkyDrive új neve OneDrive lett.

A OneDrive hasonló felhőszolgáltatás, mint a Dropbox és a Google Drive, de nem azok szinonimája, több ezeknél. Az utóbbi nemcsak nagyszerű integrációja a dokumentumok és táblázatok online szerkesztésének, hanem a  OneDrive teljesen magába foglalja az Office Online-t (korábban ezeket Office Web App-oknak hívták, de természetesen ezt is átnevezte a Microsoft). Az Office Online csomag az online verziója a Microsoft Word, Excel, PowerPoint és OneNote-nak. Továbbá a OneDrive közvetlenül tartalmazza a Windows 8.1-t, nem is szükséges hozzá segédprogram. Egész egyszerűen egy OneDrive hozzáféréssel el lehet érni a Microsoft fiókunkat. A szolgáltatás az összes fájlunkat szinkronizálja a Windows-os s a Mac-es gépeinken is, ehhez pedig csak internetre van szüksége a OneDrive-nak.

5+1 hasznos tudnivaló OneDrive felhasználóknak

1. Ha bárki lemaradt volna az utóbbi hetek történéseiről, az egyik legfontosabb tudnivaló, újdonság a OneDrive-val kapcsolatban, hogy az Office 365 felhasználóknak ingyenes korlátlan Onedrive méretű tárhely fog járni 2015 tavaszától az előfizetésükhöz!

2. Természetesen olyan OneDrive felhasználók is akadnak szép számmal, akik nem Office 365 előfizetésük révén jutottak hozzá a OneDrive tárhelyükhöz. Ebben az esetben 15 GB online tárhelyet kapunk ingyenesen a Microsoft-tól ( ha 25 GB ingyenes tárhelyünk van, akkor valószínűleg ez az jelenti, hogy már 2012 áprilisa előtt Microsoft felhasználók voltunk). Még egy gyors módja annak, hogy megkétszerezzük a tárhelyünk méretét, ha aktiváljuk a „camera roll bonus” funkciót a OneDrive-unkban. Ahhoz, hogy aktiválni tudjuk ezt a lehetőséget, be kell kapcsolnunk a OneDrive mobil applikációnkban (Windows, iOS és Android telefonokról is elérhető) a kamera backup funkciót. Ezután pedig minden kép, amit csak készítettünk feltöltődik a OneDrive-ba, és a tárhelyünk azonnal megduplázódik: 15 GB helyett 30 GB fog a rendelkezésünkre állni.

3. OneDrive-val a fájlmegosztás is nagyon egyszerű! Web-en, csak annyi a dolgunk, hogy jobb egér gombbal rákattintunk a fájlra, és a megjelenő ablakból kiválasztjuk a megosztható (shareable) opciót (ebben az esetben csak látható lesz a fájl, de természetesen a szerkesztést is lehet külön engedélyeztetni), ezután pedig elküldjük a linket e-mail-ben, vagy direkt megosztjuk Facebook-on (erre csak akkor van lehetőségünk, ha a OneDrive fiókunkat összeszinkronizáltuk a Facebook profilunkkal). A dokumentumok beágyazása nemcsak annyit jelent, hogy megjelenítjük azokat, mint mikor egy youtube videót ágyazunk be a honlapunkba. A beágyazás parancs generálni fog egy HTML kódot, amit majd blogon vagy weboldalon is használhatunk. Továbbá a megosztás és a beágyazás funkció nemcsak egy-egy fájlokra korlátozódik, hanem egész mappákat is meg tudunk osztani másokkal (sajnos a megosztott mappába mások nem tudják feltölteni saját dokumentumaikat).

4. A OneDrive fiókunkat lehetőségünk van az összes Windows PC-nk között szinkronizálni. Meg is változtathatjuk a PC-inken az app beállításait, így a különböző eszközökön más és más hátteret, start képernyőt, stb. állíthatunk be a OneDrive fiókunknak.  Csak jobb egér gombbal rá kell kattintani a OneDrive ikonra a Windows tálcán, kiválasztani a OneDrive tárhelyet és módosítani kell a szinkronizálás beállításait. Vagy egyszerűen csak ki kell kapcsolni a PC szinkronizálási funkciót teljesen.

5. Ahhoz, hogy a OneDrive offline állapotban is olvasható legyen jobb egér gombbal megint rá kell kattintani a OneDrive ikonra a Windows tálcán. Ki kell választani a beállításokat, a megjelenő ablakban be kell pipálni a „legyen minden fájl elérhető, még akkor is, ha nem kapcsolódik internethez a gép” lehetőséget. Ezután pedig bármikor hozzá tudunk majd férni a dokumentumainkhoz, ha pedig újra internet közelben leszünk akkor frissíthetjük majd a OneDrive fiókunk tartalmát.

5+1. Ha egy dokumentumunkat felülírjuk, akkor általában az eredeti verziót már nehezen tudjuk visszanyerni, mivel csal az új verziót tartja csak meg a OneDrive. Viszont a OneDrive az összes változtatást is elmenti, különösen a Word, Excel és PowerPoint dokumentumokban. Így ha felülírunk egy fájl, csak fel kell mennünk a OneDrive webes felületére, és egy jobb egérgomb kattintással engedélyeznünk kell a Version History-t, és így látni fogjuk az összes változtatást bal oldalon, illetve lehetőségünk van a régi verzió visszaállítására is, vagy egyszerűen a biztonsági mentést is letölthetjük, de akár online szerkeszthetjük is az eredeti dokumentumot.

Forrás: pcmag.com