Már régóta keringtek pletykák arról, hogy a Microsoft felhagy az  Enterprise Licensing Partnerek (LSP) preferálásával és támogatásával. (Forrás) Úgy tűnik ezek a pletykák nem bizonyultak alaptalannak, hiszen a közeljövőben változások jönnek a nagyvállalati szektorban, amiben magyarországi ügyfelek is nagyban érintettek!

Mi is az az LSP?

A 250 főnél nagyobb vállaltok a Microsoft kiemelt, nagyvállalati szegmensébe tartoztak. Így lehetőségük volt licenceiket egy három éves EA (Enterprise Agreement) szerződés keretében megrendelni. Ezek az EA szerződések nem csak hogy kizárólag LSP Partneren keresztül elérhetőek, de versenyképes árakat is csak egy EA szerződés ajánlásra jogosult LSP Partner tudott biztosítani.

A Microsoft már évekkel ezelőtt felismerte, hogy a szolgáltatásokat nem csak eladni kell az ügyfeleknek, hanem bevezetésüket, illetve folyamatos használatukat is segíteni kell. A különböző incentívák és támogatási kedvezmények az LSP-k felé már eddig is sokat csökkentek, valamint a partner csatornát is az eladások helyett a tényleges felhasználási statisztikák mérésével jutalmazták. Egyszerű a logika: ha az ügyfelek feleslegesen fizetnek, mert nem használják a szolgáltatásokat, joggal elégedetlenek. Ha abban támogatjuk őket, hogy megismerjék a megvásárolt szolgáltatások üzletükre gyakorolt előnyeit, akkor elégedettek lesznek.

Következő lépésként 2016 júliusától az Enterprise Agreement-re jogosult ügyfelek méretét 250 főről felemelik 500 főre, így gyakorlatilag Magyarországon pár tízes nagyságrendre lehet tenni azon vállalatok számát, akik ebben a konstrukcióban maradhatnak. (Ez a változás nem érinti a Kormányzati és Oktatási szektort.)

A hírek szerint azok a nagyvállalatok, akiknek 2016 július 1. előtt fordul az EA szerződése, még meghosszabbíthatja egy utolsó 3 évre a szerződést, de a következő fordulónál mindenképp más licencelési módot kell választania. Jelenleg a Microsoft Products and Services Agreement (MPSA, azokban az országokban ahol elérhető) vagy pedig a Cloud Solution Provider (CSP) csatornája nyújt megoldást ezekre a kérdésekre.

Fontos változások tehát:

  • az Enterprise Agreement (EA) minimális száma 250-ről 500-ra emelkedik
  • a változások július 1-től fognak életbe lépni
  • ha EA szerződés van vállalatunknál, most jött el az idő hogy átnézzük

Mit tudunk tenni:

  • a szerződéseket érdemes felülvizsgálni
  • a CSP programban az Online szolgáltatásokat licencelni tudjuk (Office 365, CRM Online, Azure, EMS és a többiek)

Miben tudunk segíteni:

  • jelenlegi Microsoft EA és egyéb mennyiségi licencek felülvizsgálata
  • új licencelési konstrukció megtervezése
  • licencek biztosítása akár havidíjban is, mint hivatalos Microsoft Cloud Solution Provider (CSP) Partner. Sajtóközlemény: Systemfarmer – Microsoft (CSP) Tier 1 Partner