A másolás-beillesztés az egyik legtöbbet használt Windows funkció. Igen hasznos tud lenni számos esetben, azonban ha nem csak egy egyszeri alkalomról van szó, igen zavaró tud lenni, hogy rendszerünk automatikusan elfelejti a vágólapon lévő elemeket egy új hozzáadásával. Vagyis csak zavaró volt.

Megjelent ugyanis a “vágólap-történet” funkció, mely új időszámítást hoz a másolások terén.

Első és legfontosabb teendőnk, hogy frissítjük a Windows-t, mert a funkció csak nemrég jelent meg. Ezt a Gépház – Frissítés és biztonság menüje alatt érhetjük el.

Ezután szintén a gépházban a rendszer fül alatt a vágólap beállításánál kapcsolhatjuk be a funkciót, de a bűvös Windows + V billentyűkombinációval is előhozhatjuk a felületet, ahol egyetlen gombnyomással aktiválhatjuk az új vágólapot.

Ettől a pillanattól kezdve már működik is. Ha valamit kimásolunk az automatikusan erre a lapra kerül, így visszamenőleg meg tudjuk tekinteni, illetve újra ki tudjuk másolni.

Ha egy elemre frekventáltan szükségünk van a napi teendők folyamán, ki tudjuk tűzni a listára, így az mindig kéznél lesz.

A Microsoft folyamatosan fejleszti a funkciót, így a kezdeti 1MB-os mérethatárhoz képest ma már 4MB-nyi szöveget, HTML-t vagy akár képet tárolhatunk a vágólapon.

Szinkronizáció

Már alapjában ez is órási segítség lehet a mindennapi számítógéphasználat folyamán, azonban a felhő korában nem ér itt véget a hozomány.

Ez az új vágólap Microsoft fiókunkba bejelentkezve eszközeink között szinronizálni tudja az oda helyezett elemeket.
Ezt beállíthatjuk automatikusra, ekkor minden, ami ide kerül, egyből átkerül a többi eszközünk vágólapjára is.
Azonban ha előfordul, hogy érzékeny információkat is másolunk a gépünkön érdemes ezt a funkciót használaton kívül helyezni és a kis felhőikonnal manuálisan szinrkonizálni a kívánt adatokat.

Még egy fontos lehetőségünk van, ez pedig a vágólap kiürítése. Mind a szinkronizációval kapcsolatos, mind ezt a beállítást a Gépház – Rendszer – Vágólap menüpontban tudjuk elérni és módosítani.


Ezek is érdekelhetnek még: