Ahogy a múlt héten röviden beszámoltunk róla, a Microsoft egyik hagyományos licence programját, az Open License értékesítését 2021 december 31-el befejezi. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben valakinek örökös licenc használati jogra van szüksége egy bizonyos Microsoft szoftvertermék esetében, más megoldás után kell néznie. Mivel jár ez és milyen lehetőségek kínálkoznak? Cikkünkből kiderül!

 Szinte minden hazai kis- és középvállalat, aki vásárolt már Microsoft szoftvereket, ismerheti az Open License konstrukciót. Ez a beszerzési forma lehetővé teszi a megvásárolt programok jogszerű használatát, időbeli korlátozás nélkül, sőt, az áttelepítése is megengedett bizonyos feltételekkel. Korlátozza viszont azt, hogy egy adott termék milyen verziója használható: például, ha vásárolunk egy Exchange Server 2016-ot, Open konstrukcióban, akkor csak azt a verziót használhatjuk; ez nem éppen jövőbiztos megoldás, hiszen lemaradunk az új funkciókról és idővel sajnos nagyobb a biztonsági kockázat is, ha nem frissítünk. Az Open License konstrukcióhoz ezért vásárolhatunk úgynevezett szoftverkövetést is (Software Assurance vagy SA) – amely biztosítja a további két évnyi frissítés lehetőségét, így az SA lejáratakor aktuális legfrissebb változat maradhat telepítve. Vannak még további Open-el kezdődő nevű konstrukciók is (Open Value, Open Value Subscription), ezekről azonban most nem lesz szó.

Mi fog történni?

A Microsoft célul tűzte ki, hogy a rettenetesen bonyolult és nehézkes licencelési struktúrájában egy ici-pici lépést tesz az egyszerűsítés irányába, ezért az örökös licenc beszerzését egy másik, az utóbbi években már bejáratott csatornába tereli át, amely nem más, mint a Cloud Solution Provider vagy röviden CSP. A név ugyan kicsit megtévesztő lehet, hiszen a szoftvertermékek egy része nem csak a felhőben használható (például a már említett Exchange Server, vagy akár a Windows Server, de akár egy Office Professional Plust is említhetünk), mégis, ez az irány.

Miért jó ez?

A CSP egy olyan licensing konstrukció, amelynek keretében eddig főként felhős termékek előfizetéseit szerezhettük be (pl. Microsoft 365), de szükség esetén akár a hagyományos szoftvereket is használhattunk 1 vagy 3 éves előfizetés formájában. Az újítás az, hogy idén októbertól kezdve már CSP-ben szerezhetjük be azokat a termékeket is, amelyekre hosszú távon, örökös licencként szeretnénk birtokolni, a frissítés szüksége nélkül.

Tudj meg többet a CSP licencelési konstrukcióról, olvasd el tíz érvünket, miért lehet érdemes váltanod: LINK