A Microsoft tegnap, éves partnerkonferenciája keretében jelentette be az új, felhőben futó Windows PC-jét, a Windows 365-öt. A termék augusztustól lesz mindenki számára elérhető. Így immár nem csak fogyasztás alapú, teljesen rugalmas, Azure Virtual Desktop választható opció, mert érkezik a felhasználónként licencelt, polcról levehető konfigurációkkal kapható Windows 365 is.

A felhőben futó virtuális számítógép már nem újdonság, hiszen a Microsoft korábban Windows Virtual Desktop néven egy ideje létező termékkel rendelkezett, amit utóbb átnevezett Azure Virtual Desktop-ra, majd a júliusban hagyományos Inspire partnerkonferenciáján bejelentette az új világ kezdetét: a Windows 365-öt. A legszembetűnőbb különbség talán a két terméktípus között a licencelési forma: míg az AVD teljesen szabadon konfigurálható erőforráson, úgynevezett host poolként volt használható – fizetni a fogyasztás függvényében kellett érte -, az új formátum előre láthatólag 12-féle, szabott rendszerkonfigurációból lesz kiválasztható és a Microsoft 365 Admin felületén kiadható az egyes felhasználóknak. Technikai oldalról nézve az új DaaS (Desktop-as-a-Service) megoldásnak lesznek majd korlátai, de itt a Microsoft az egyszerű működésre és könnyű használatra koncentrált, míg az AVD esetében a magas fokú rugalmasságra törekedett a gyártó.

Az új megoldás remek lehetőséget teremt arra, hogy a pandémiával beköszöntött új érában, amikor a munkavégzés egyre inkább a hibrid és távolról végzett irányba tolódott el, a cégek anélkül biztosítsanak számítógépet a dolgozóknak, hogy konkrét, fizikai eszközök eljuttatásával kellene bajlódni. A virtuális PC előre felkészíthető, a munkavállaló feladataihoz választható a konfiguráció (amit később lehet upgradelni, ha a usernek esetleg erősebb vasra van szüksége) és nem mellesleg, bármilyen platformról elérhető. Ha a távoli munkavállalónak csak egy táblagépe van, az sem jelenthet gondot, mert iOS-en, vagy Androidon is elérhető a virtuális munkaállomáshoz való hozzáféréshez szükséges app. A felügyelet továbbra is az Intune, valamint a Microsoft Endpoint Manager segítségével történik, így a biztonság és a jogi megfelelés is garantálva van. A szolgáltatás használata során az sem utolsó szempont, hogy amikor a dolgozó távozik a cégtől, az eszköz visszaadásával sem kell foglalkozni, hiszen csak egyszerűen megvonjuk a hozzáférését a felhős számítógéptől.

Már most egészen sok, és részletes információ érhető el a Windows 365-ről, de persze nagyon várjuk a megjelenést, hogy tesztelhessük és ügyfeleinknek is bemutathassuk a megoldásokat. Ha többet szeretnél tudni a Microsoft 365, Azure, Dynamics 365 vagy akár a Windows 365 lehetőségeiről, látogass el weboldalunkra, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a hello@systemfarmer.hu email címen!