Hálózati hiba felderítése kezdőknek, avagy mit tehetünk ha nincs internet

A következő írásban megpróbálok összefoglalni néhány egyszerű, bárki által követhető lépést, amivel ki tudja deríteni hol lehet a hiba, ha a számítógépén “elmegy az internet”. Célom nem a teljesség vagy a szakmailag kikezdhetetlen terminológia, hanem az egyszerűség.

A leírás abban segít, hogy megtudjuk a gépünk és a világháló közti úton hol akad el a kapcsolat. Ez sokszor önmagában a megoldást is megadja, de ha mégsem, az alábbi lépések által megszerzett információk akkor is nagy segítséget nyújtanak annak akinek a feladata a probléma megoldása.

Ezt látjuk, ha nem csatlakozik a kábel

(Tipp: Mivel ezt az írást pont akkor nem tudja megtalálni az érintett, amikor szüksége van rá, ezért javaslom, hogy másolja ki és mentse le. )

A példámban egy tipikus irodát veszek alapul windows-os géppel, kábeles kapcsolattal – de mivel az elv azonos, hasonlóak a lépések más rendszereken is.
Abból indulok ki, hogy a számítógép működik, a kábel csatlakoztatva van, és be vagyunk jelentkezve egy fiókba. Kezdetnek indítsunk el egy parancssort: nyomjuk le a billentyűzeten a Windows és az R gombot egyszerre és a megjelenő ablakba írjuk be, hogy cmd és üssünk entert.

Tipp: Ha a megnyíló fekete ablak olyan pici, hogy a szöveg olvashatatlan benne kattintsunk jobb klikkel az ablak bal felső sarkára. Válasszuk a Tulajdonságokat és a megnyíló ablakban a Betűtípus fülön válasszunk  nagyobb méretet:

Miután a Futtatás ablakba beírtuk a “cmd”-t és nyomtunk egy entert, az újonnan megnyíló fekete ablakba írjuk be ipconfig /all parancsot és üssünk entert:

A ránk zúduló adatokól először keressük meg az alapértelmezett átjáró (Default Gateway) címét. Egy új sorba írjuk be: ping és az előbb megkeresett alapértelmezett átjáró mellett szereplő IP címet (a ping után kell egy szóköz, az IP cím mindig négy tagból áll amiket pontok választanak el), esetünkben ez a parancssor ping 192.168.254.1. és üssünk entert:

Ezzel a paranccsal azt ellenőriztük az irodán belüli hálózatot elérjük-e. A fenti példában mind a négy próba sikeres volt, amit onnan látunk, hogy az elküldött (Sent) és a fogadott (Recieved) csomagok száma azonos, a veszteség (Lost) nulla darab és nulla százalék. Ezek szerint elérjük az alapértelmezett átjárónkat, működik a gépünk hálókártyája, jók a beállítások.

Ezután haladjunk tovább és írjuk az új sorba: ping 8.8.8.8 parancsot majd enter. Ezzel azt ellenőrizzük, hogy az internetet is elérjük-e, a 8.8.8.8 ugyanis a Google egyik szerverének IP címe.

Ha ez is sikeres, nézzük meg tud-e név alapján pingelni! Írjuk be egy új sorba: ping systemfarmer.hu (a systefarmer.hu helyére kerülhet más oldal címe is, de fontos tudni, hogy vannak oldalak, amelyek nem válaszolnak a ping parancsra)

Ezúttal ez is sikerült, tehát a névfeloldás (DNS) is megy.

Ha nem kapcsolódik a gép sem kábelen sem wifin, akkor az ipconfig /all parancs valami ilyesmit látunk:

Ha kapcsolat van, de már az alapértelmezett átjárót sem tudjuk pingelni, akkor már a helyi hálózatot sem érjük el, helyben van a hiba.

Ha az irodán belüli dolgokat (vagy a DHCP szervert, ha van a fájlszervert vagy akár egy hálózati nyomtatót) tudjuk pingelni, de a 8.8.8.8 már nem elérhető el akkor a helyi hálózat működik, de az internetet nem érjük el. Lehet a router hibája, de itt már érdemes a szolgáltatót is felhívni, hogy ő tud-e hibáról.

Ha a 8.8.8.8 is elérhető, de domén neveket nem tudunk pingelni (pl.: systemfarmer.hu, google.com) akkor a névfeloldásban van hiba, ennek a megoldását már érdemes a hálózat üzemeltetőjére bízni, aki biztosan hálás lesz, hogy ha a fenti kísérleteket már elvégeztük és az eredményeiről be is tudunk számolni neki. 🙂

Ha mindezt végigcsináltuk kiderül hol akadunk el az internet felé vezető úton 🙂

Ami az internetet jelképező felhő előtt van az a miénk, ami utána az az internetszolgáltóé vagy a weboldal, szerver üzemeltetőé.

ui.: Ha csak egyetlen oldalt nem érünk el érdemes letesztelni nálunk van-e hiba, vagy náluk. Ezeken az oldalokon a címet beírva ellenőrzi az adott oldalt:

http://downforeveryoneorjustme.com/
http://www.isitdownrightnow.com/
http://currentlydown.com/

További hibaelhárítási tippeket itt találsz:

https://support.microsoft.com/hu-hu/help/10741/windows-fix-network-connection-issues