Lássuk a következő céges bakit, amivel titkárnői pályafutásom során találkoztam. Az előző részben a nem megfelelő vállalati levelezésről olvashattatok – most jöjjön néhány szó a mentés és tárhely kérdéséről. Eléggé felhős cikk elé nézünk, de ez most kivételesen valami jót jelent, valami olcsót, praktikusat és biztonságosat!

Az előző részben utaltam arra, hogy mennyi veszély leselkedhet a céges levelezéseinkre. Legyen szó kívülről érkező fenyegetésről, vagy belülről támadóról – pl. dühös kolléga – , nem árt felkészülni. A dühös kolléga bosszúja például lehet e-mailek törlése a gépről. Olyan e-mailek törlése, amelyek miatt aztán milliós projekteket bukhatsz el, mert nem készülsz el az anyaggal határidőre… Persze ez csak egy irodai történet a sok közül, de nem is kell több. Az összes példából oda lyukadnék ki, hogy az adatok megfelelő mentése és tárolása egy vállalat életében létfontosságú.

Napjainkban a vállalati adataink biztonságban tudására ez az egyszerű egyenlet ad választ:

CÉGES ADATOK MEGFELELŐ MENTÉSE, TÁROLÁSA = FELHŐSZOLGÁLTATÁS

Én is ültem már szemben vezetőséggel, amelyik a felhő hallatán elbizonytalanodott. A legjobbat akarták a cégnek, DE … nem lesz ez valahogy mégis túl modern megoldás, túl megfoghatatlan, túlontúl drága? Az aggasztó kérdések mögött egyedül az információhiány áll. Ezen pedig segíthetünk egy kis listával!

Mi az a felhő?

… tulajdonképpen a felhő egy infrastruktúra, aminek ugyanaz a funkciója, mint az általunk használt „földi” megoldásoknak, azonban az esetek túlnyomó többségében ez az infrastruktúra nem a mi tulajdonunkban van.

Tehát: feltöltöd az összes céges adatot egy, a tiednél jóval nagyobb szerverre, amely a világ egy másik pontján található. Bárhol, bármikor, bármilyen eszközről hozzáférhetsz adataidhoz. Ráadásul azok olyan biztonságot élveznek, amilyent hagyományos megoldásokkal nem tudnál biztosítani.

Felhő és produktivitás

Jöjjön a dühös kolléga történetének a vége. Próbáltuk visszaszerezni a törölt adatainkat valahonnan, bárhonnan. Szorított a határidő. A vezetőség és én is kétségbeesetten fésültük át az átfésülhetőt. Nem volt mit tenni: a levelek eltűntek a szerverről. Egyéb mentésünk nem volt. Aztán megtaláltuk a CD-re írt verziókat a bűvös papírdobozban! Összesen két teljes nap ment rá a doboznyi CD átnézésére, de a kellő adatokat így sem találtuk meg. CD-re írni valóban mentés, sőt biztonságosnak is tűnhet – azonban bőven ellene szól, hogy a CD-k megsérülhetnek, elkallódhatnak, összekeveredhetnek. Rengeteg időnkbe kerül ez a – nem is túl biztonságos – megoldás. Az idő meg pénz ugye.

Felhő és biztonság

Tudom, nehéz megküzdeni a rossz beidegződésekkel: ha valamit látok, és valami a közelemben van – akkor az biztonságban van. Így vagyunk a CD-vel és a szerverrel is. A mellékelt ábra azonban azt mutatja, hogy szeretett kézzel fogható megoldásaink kijátszhatók. És a dühös kolléga mellé jöjjön pár külső fenyegetés is: berendezés meghibásodása, rongálás, lopás, beázott iroda, sarokban kigyúló tűz, és így tovább. A felhőszolgáltatással kivédhetünk minden ilyen fizikai veszélyt. Ami pedig a megfoghatatlan veszélyeket illeti: 24 órás felügyeletet és titkosítást élveznek adataink.

Felhő és költséghatékonyság

Azt kell, hogy mondjam, a hagyományos informatikai megoldásokat lefölözni költséghatékonyság terén nem nagy kunszt. Jó, jó, ijesztő gondolat lehet, hogy havidíjat fizetek valamiért, amit nem látok a két szememmel és nem az irodámban van az asztalom mellett. De gondoljunk bele: a havidíj összegét tudom, előre számolhatok vele, ráadásul nincs is szó nagy összegekről. Ezzel szemben a fizikális infrastruktúra kiépítése egy nagy meglepetés lehet a pénztárcánknak…

Lássuk miért: Megveszem magát a szervert és a hálózati eszközöket, ez már eleve nem kevés pénz. (Legyünk őszinték, jó sok pénz.) Emellé kellenek még szoftverek, licenszek és a folyamatos fenntartás, ami szintén nem kicsi összeg. A rendszergazdai szolgáltatás létfontosságú, és ugyancsak fizetős. Tehát van egy csodás infrastruktúrám az irodában, meg tudom fogni, az enyém – és kaptam mellé egy rakás előre nem látott költséget. Naná, hogy a havidíjas megoldást választom!

Összegzés

A felhő tehát időt, energiát, és pénzt spórol a vállalkozásodnak. Nincs több stressz: teljeskörű biztonságot élveznek az adataid – ezt egy hagyományos irodai infrastruktúra nem tudja biztosítani. 0-24-ben hozzáférsz adataidhoz, bármilyen eszközön. Mindezt jóval kevesebb pénzért tudod biztosítani, mint amennyibe a hagyományos informatikai megoldások kerülnek.

Nos, a felhő melletti érvekkel már tisztában vagy. A miértek a cikkben vannak, a hogyanok pedig nálunk! A legjobb helyre tévedtél, hogy hatékonyabbá és sikeresebbé tedd a vállalkozásod! Gyerünk! ;)