TOP 5 vállalkozói baki, 5. rész – A siker pszichológiája

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

A leggyakoribb céges bakikat körüljáró sorozatunk a végéhez érkezett. Olvashattatok a levelezés, a tárhely, az ügyfélkapcsolat kezelés és a meetingek terén elkövetett leggyakoribb hibákról, és azok megoldásairól. Volt valami, ami mind a négy megoldás mögött sziklaszilárdan ott állt. Vegyük kicsit elméletibbre a figurát, és nézzük meg, mi is volt az. A példák persze nagyonis gyakorlatiasak lesznek!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nem mozgok olyan otthonosan a természettudományok területén, hogy a legújabb kuatások legújabb eredményeivel is tisztában legyek. Azt hiszem azonban, hogy az időt megállítani még nem sikerült. A világ kizárólag előre megy, sőt, rohan. Változás változás hátán. Ha vállalkozóként sikereket akarunk elérni, ezt egy pillanatra sem téveszthetjük szem elől. Evidenciának tűnik, de a mellékelt ábra azt mutatja, hogy a magyar vállakozók többsége olykor-olykor mégis feledékeny kicsit…

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Magánemberként nyugodt szívvel lehetek régimódi. Én személy szerint például le nem mondanék a papíralapú könyvről. Vállalkozóként azonban 2017-ben illene a papírmentes iroda megvalósítását kitűznöm célul. Tovább megyek: bizonyos hivatások is megengedik a jól bevált régihez való ragaszkodást. A pék úgy fogja elkészíteni a díjnyertes kakaós csigát, ahogy 10 éve is, mert bevált és kész. A klasszikafilológus könyvtárba fog menni, és kézzel-lábbal bújja a latin kéziratokat, nem pedig interneten böngész PDF-eket. Ez így van jól.

Egy vállalkozó azonban nem teheti meg ezt. Ha egy cég vezetése a feladatod, fel kell kötni a nadrágot, meg kell vizsgálni a vetélytársak fegyvertárát, majd annak fényében fegyverkezni fel – ez ugyanis egy verseny. Ha nem vagy tisztában az új trendekkel, leelőznek. Levelezés, ügyfélkezelés vagy menedzsment terén nem maradhatunk a régi jól bevált módszereknél, hiszen a versenytársaink sem ezt teszik. (Lásd, első bekezdés.)

[/vc_column_text][vc_single_image image=”29681″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A tanulság: nem szabad félni az újtól. El kell fogadni, meg kell ismerni és hasznosítani kell. A megismeréshez persze se könyvek, se szemináriumok nem kellenek. Elég felmenni az internetre: blogok garmadája várja a tudásra szomjas vállalkozókat. Mindenki szerezhet tudást, ha szeretne. Az új trendek és azok hasznának ismeretével pedig a váltás, és ezáltal a fejlődés is nagyságrendekkel könnyebb lesz.

Ne feledd: amíg te váltig állítod, hogy jó lesz neked a gmail-es e-mail-cím, a sűrűn lefagyó helyi szerver, a döcögő ügyfélkezelés vagy a kaotikus irodai kommunikáció (cetlik, papírlapok és asztalokon való átkiabálás…) – addig a versenytársaid például utánaolvas annak, hogy mi az a CRM, és egy hét múlva elszáguldanak melletted.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Az újításoktól és technikától való félelem mellett a másik nagy probléma a költségektől való félelem. Teljesen érthető, hogy mindent a lehető legolcsóbban szeretnénk megoldani. Azonban van a spórolásnak egy olyan mértéke, ami később (anyagiak tekintetében is!) megbosszulja magát. Egy kollégám fantasztikus számításokat végzett nem olyan rég: ennél a cikknél jobban nem tudnám bizonyítani, hogy haladni a korral bizony megéri! 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mi tehát egy sikeres vállalkozó két fő ismérve? Folyamatos informálódás és nyitottság. Egyszerű és biztos recept. Ráadásul épp remek helyen vagy ahhoz, hogy gyakorold ezeket a magatartásformákat. 😉

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner css=”.vc_custom_1468999961063{padding-right: 5% !important;padding-left: 5% !important;background-image: url(https://systemfarmer.hu/wp-content/uploads/2016/06/mintas_hatter.jpg?id=27411) !important;}”][vc_column_text]

Érdekesnek találtad a témát? Add meg e-mail címed és mi elküldjük neked hónap végén négy legnépszerűbb blogbejegyzésünket!

Blogposzt hírlevél regisztráció
Sending
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]