Elég sok újítás történt a Facebook Messenger háza táján az utóbbi időben. Két típusú ember létezik, ami a változásokhoz való viszonyt illeti: aki zsörtölődik miattuk, és aki falja az újdonságokat. Mindegy melyik típusba tartoztok, ez a cikk tetszeni fog!

UPDATE!!! …azóta még több újítás történt! Legörgetni és elolvasni ér! ;)

Ez a legszebb rész!

Ha a mobilod régebbi, mondhatjuk, hogy kötelező letöltened ezt az appot. Sokkal kevesebb helyet foglal, kevésbé terheli a telefont, az akksit sem meríti úgy, és gyorsabban is működik. Mi az? Facebook Lite.

Kapj el, ha tudsz!

Ez nagyon jól fog jönni például útbaigazításkor. Néhány gombnyomással ugyanis egy élő térképet oszthatunk meg az ismerősünkkel. A real time sétafikálás legfeljebb 60 percig fog tartani, de már ez is életmentő lehet olykor, ha jól belegondolunk. A megosztás egy külön gombot is fog kapni, hogy minél könnyebb legyen a használat. Nagyon-nagyon hasznos és praktikus!

„Például @Te, @te, @te…”

Ezért az újításért jár a keksz. Mérföldekkel könnyebb lesz vele az eligazodás a csoportos beszélgetésekben. Ha már annyi sor van szemünk előtt, hogy fenyeget a „bármit is szem elől veszítés” veszélye, nyomjunk egy @ jelet, majd ez után írjuk be a megszólítani kívánt személy nevét. Ez a facebook-on használatos betagelés chates megfelelője. Taps!

“Imádom”, “vicces”, “szomorú”, “dühítő”

A nagybetűs facebook-on lévő reakciógombok is követnek minket a Messengerbe. Ezentúl így is reagálhatunk egy-egy üzenetre chaten. A szokásos 4 szmájli mellé érkezik egy lefelé és felfelé mutató hüvelykujj is.

Messenger Day – ne…

Nem túlzás azt kijelenteni, hogy e funkció az egyetlen balul elsült újítás a Messenger háza táján. De ez annyira balul sült el, hogy az három másikat is kitesz… A lényeg röviden, tömören, hogy azonnal feliratozható és matricázható mozgóképekkel oszthatjuk meg ismerőseinkkel a nap történéseit. Aki használja a Snapchat-et, annak nem kell magyarázni a jelenséget…

Legyen tánc! … vagyis játék!

Emlékeztek arra, amikor a Messengeren belül még csak sakkozni és kosarazni lehetett? Már ennek is örültek a játékok szerelmesei, hát még a később érkező újabb tucat játéknak, az Instant Games-nek. Facebookék azt ígérik, ezentúl vagy ötven új játék lesz elérhető. (ÖTVEN!!!) Például golf, bingó, Pac-Man, Lego Batman, sudoku, passziánsz, és a híres Nokia féle Snake. Multiplayer (többjátékos) játékokat is választhatunk majd, ami megint csak jó pont – viszont a játékokhoz mindenképp szükségeltetik internet, csak, hogy ne legyen túl szép az élet. ?

Discover részleg, cégeknek

Ez az új funkció még nem biztos, hogy mindenki számára elérhető idehaza. Mindenesetre igen praktikus cégek számára. A hozzátartozó gomb megnyomásával vállalkozások között keresgélhetünk. Az oldal tetején a legnépszerűbbek foglalnak helyet, alatta pedig kategóriákra bontva a többiek. A keresőmező segítségével minden céges oldalt egyszerűen megtalálhatunk. Hasznos!

Bőven lesz bővítmény

Nem titkolt szándéka Facebookéknak elérni azt, hogy ha egyszer bejelentkeztünk Messengerbe, maradjunk is ott. Továbbra is a beszélgetés marad a prioritás, azonban, hogy ne kelljen ki-bejelentkezni appból appba, kaptunk bővítményeket! Kedvenc számainkat például megoszthatjuk partnerünkkel vagy egy egész beszélgetőcsoporttal a beépített Spotify-on keresztül. Lassan az Apple Music is elérhető lesz a Messenger bővítményként. Öröm és boldogság!

M, a virtuális asszisztens

A hihetetlenül egyszerű és banális elnevezésű M, a mesterséges intelligenciával rendelkező messenger-asszisztens figyeli a beszélgetéseinket, és nemcsak válaszlehetőségeket javasol, de emlékeztet a megbeszélt találkozóinkra. Ha épp az evés kerül szóba, akkor felajánlja az ételrendelés lehetőségét a delivery.com alkalmazás segítségével. Ki sem kell lépnünk a Messengerből: a rendelés és a fizetés is elvégezhető bejelentkezve. ?

UPDATE, UPDATE, UPDATE!

A korábban leírt fejleményeket olvasva sejthettük, hogy M “okosságának” szintje nem áll meg ott, ahol van. Azóta megtanult még három dolgot, amelynek hála még gyorsabb és hatékonyabb lehet a kommunikáció Messengeren. 

1.) Ha egy beszélgetésben hivatkozást küldünk, automatikusan felajánlja annak mentését, ha csak később szeretnénk elolvasni.

2.) Ha beszélgetőpartnerünknek születésnapja van, M figyelmeztet minket, hogy ne felejtsük el felköszönteni. 

3.) Ha egy beszélgetésben előjön a szó arról, hogy ne folytassuk-e telefonon, M azonnal felajánlja a video- vagy hanghívás lehetőségét.