Több, mint 4000 dollárt ér egy darab, pedig nem létezik egy sem. – 2. rész

 In bitcoin, Cloud

Az előző részben megismerkedtünk a kriptovalutákkal, azok fontosságával és lehetőségeivel. Technikailag azonban még adódik számos olyan alapfogalom, amivel elengedhetetlen legalább felszínesen megbarátkozni, hogy legalább minimális szinten értsük az új jelenség mibenlétét.

A jó hír viszont, hogy tekintve a technolódia újszerűségét és informatikához fűződő szálait, ha ezek az alapegységek világosak számunkra, úgy a környezetünk jelentős részével szemben előnyt élvezünk majd a jövőben.

A legfontosabb talán és egyben ezt övezi a legnagyobb homály azok számára, akik újak a kriptovilágban: a valuta termelése/létrejötte… ez a bányászat.

A megfejtés egyben az egész rendszer működését is leírja. A technológia neve a blockchain, mely az adatok tárolási formájára utal. Azt az előző részben ugye már taglaltuk, hogy azért más ez, mint az eddig megszokott pénzeink, mert nem könyvelő által vannak jelentartva a tranzakciók, hanem a világon szerte-szét rengeteg (és egyre több) számítógép egyesével külön-külön rögzíti ezeket a mozgásokat. Így ahhoz, hogy manipulálni tudjuk, vagy átverjük nem elég egy helyen módosítani az adatokat, hanem az egész hálózat 51%-ban kéne és csak azután venné ezt át az egész „könyvelés”. Ez mára már lényegében lehetetlen.

Ezek a tranzakciók persze szupertitkosan és biztonságosan léteznek a hálozatban. Ehhez használják az úgy nevezett kriptografikus algoritmusokat, innen a kriptovaluta elnevezés. Ezek azonban igen bonyolult és erőforrásigényes műveletek, s ahhoz, hogy a rendszer el tudja könyvelni a tranzakciókat világszerte, elképesztő kapacitásra van szükség.

Nos itt jönnek képbe a bányászok. Nyilvánvaló, hogy ingyen senki nem adná oda saját számítási kapacitását, hogy a kriptovilág jól működjön. Ezért ha mi csatasorba állítjuk számítógépünket és gondoskodunk róla, hogy elég áram is legyen számára, akkor ezért cserébe a megoldott műveletek után kriptovalutát kapunk. Ha ez megtörtént, akkor mondhatjuk, hogy kibányásztuk.

mine bitcoins

Amit még fontos megemlíteni, hogy egy valutából csak limitált számú kerül kiadásra. Ez elvágja az infláció lehetőségét, azonban minél több valuta van már a „felszínen”, annál nehezebb egy újabb egységhez hozzájutni.

Ez pedig jelenleg úgy áll, hogy elképesztő méretű és költségű bányászfarmok üzemelnek szerte a világban. Kezdetben elég volt egy erősebb számítógép egy drágább videókártyával. Majd később a bányászok rájöttek, hogy ha csupán erre a célra építenek gépeket több videókártyát csatasorba állítva, akkor az igen kifizetődő lesz. Aztán már ez sem volt elég. Jöttek a céleszközök, melyek már borsos áron, gyárilag erre készültek és elképesztő ütemben bányásztak. Aztán már ezekből is többet kötöttek össze és jelenleg a legnagyobb farmon, Kínában több, mint 25 ezer számítógép dolgozik folyamatosan. Persze nem véletlenül. A helyi áramárak és olcsó munkaerő mellett kb 70 millió forintnak megfelelő bitcoin kerül a zsákukban naponta. Tehát ha eddig nem kapcsoltunk, akkor ne most kezdjünk bányászkarrierbe, mert ezekkel az óriásokkal nemigazán éri meg felvenni a versenyt.

Ellenben a kriptovalutákkal való kereskedelem már egy érdekesebb és nyitottabb téma. A bitcoin mellett számos szép karrierű valuta létezik, valamint időről időre bukkannak fel újabb nagy potenciállal rendelkező váltók.

Itt viszont fontos leszögezni, hogy ez maga a tőzsdei vadnyugat. Teljesen megszokottak az árfolyamhullámvasutak, naponta terülnek el a földön addig szárnyaló árfolyamok, de ezzel szemben persze égig érő hegyeket is láthatunk a grafikonokon, előtte még nyűglődő valutáktól. Szintén mindennaposak a számlafeltörések, hackertámadások. Ha biztos pénzügyi forrást szeretnél, messze kerüld el ezt a világot. Azonban, ha vágysz egy kis adrenalinra, nem szeretnél kimaradni a szemünk előtt zajló pénzügyi forradalomról és van annyi pénzed, amit igazán nem fájna elbukni, akkor esetleg érdemes belevetned magad a téma mélyebb bugyraiba, betárazni egy pár valutából és várni azt, amit az internet megjelenése már egyszer véghez vitt a tőzsdén.

Érdekesnek találtad a témát? Add meg e-mail címed és mi elküldjük neked hónap végén négy legnépszerűbb blogbejegyzésünket!

Blogposzt hírlevél regisztráció
Sending
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

bitcoin