PHISHING vagy ADATHALÁSZAT: Az a kibertámadási forma, ahol a csalók a felhasználó megtévesztésével érzékeny, elsősorban bejelentkezéshez szükséges adatokat (felhasználóneveket, jelszavakat) próbálnak megszerezni.

A világban körülbelül 16 millió phishing-emailt küldenek szét naponta, amiből 8 milliót sajnos meg is nyitnak a címzettek. Minden egyes nap átlagosan 80 ezer felhasználó esik áldozatul ilyen jellegű kibertámadásnak. Nagy esély van rá, hogy egy nap te is köztük légy…

…persze akkor van rá a legnagyobb esély, ha nem védekezel megfelelően.

Fontos, hogy ne úgy állj a dologhoz, ahogy a legtöbb ember, köztük rengeteg alkalmazottért felelős cégvezetők is! Sokuk ugyanis csak akkor hajlandó – vagy inkább kénytelen – aktivizálni magát, amikor már bekövetkezett a baj. Ez igen rossz stratégia, ehelyett a tudatos megelőzést kellene gyakorolni és minden követ megmozgatni, hogy kivédhető legyen egy esetleges támadás.

Azt is mindenképpen tartsd szem előtt, hogy a phishing tekintetében nem létezik jelentéktelen beosztású ember. Mindenki egyformán jó támadási felületet biztosít a csalók számára. Mindegy, hogy a titkárnő titkárnőjéről vagy a vezérigazgatóról van szó – mindenkinek ébernek kell lennie és a lehető legjobban bebiztosítania magát.

Egy igen szemléletes hasonlattal élve:

Akkor is kirabolhatják a teljes irodát, ha a takarító vesztette el a kulcsot.

Segítünk kiépíteni a céged védelmét. A teljes folyamatban a partnereid leszünk, legyen szó a témáról való oktatásról vagy a személyre szabott eszközök kiválasztásáról. Ne válj áldozattá! Tanuld meg felismerni a támadást!

Látogas el a folyamatosan frissülő, phishinggel foglalkozó oldalunkra további információkért!