Ha kiberbiztonságról van szó, a felhasználók túlnyomó része meg van győződve arról, hogy tökéletes biztonságban van. Mondani sem kell, hogy ez rossz magatartás. Többek között éppen ez a hozzáállás tette és teszi őket sebezhetővé a számítógépes bűnözők számára – és eredményezi azt, hogy évről évre rekordszámú kibertámadás történik világszerte.

Kiberbűnözés számokban

  • Az utóbbi egy években átlagosan a felhasználók 44%-át érte valamilyen számítógépes támadás.
  • A felhasználók vagy valamely ismerősük által leggyakrabban tapasztalt bűncselekményeK
    – Vírussal fertőzött eszköz (53%)
    – Hitelkártyát, bankkártyát érintő csalás (38%)
    – Közösségi média fiók vagy emailfiók feltörése (34%)
    – Online vásárlás, amelyről kiderült, hogy átverés (33%)
    – Adathalász emailre való válasz, személyes/pénzügyi információk megadása (32%)
  • Ennek eredményeképpen a számítógépes bűnözés áldozatául esett felhasználók globálisan 172 milliárd dollárt vesztettek – áldozatonként átlagosan 142 dollárt – és közel 24 órát világszerte vagy majdnem három teljes munkanapot.

Helyes felhasználói magatartás – Egyszerű, de hatásos fegyver

A kiberbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak nem mindig terjednek ki a jó magatartásformákra. Ha ugyanis erre is ügyelni kellene (és kellene természetesen!), az megváltoztatná a felhasználók teljes internetezési rutinját, korábbi berögzült szokásaikat. Ezt pedig már kevesebben akarják bevállalni – pedig eléggé alacsony ár ez ahhoz képest, amit támadás esetén áldozatként fizet az ember. Megdöbbentő megfigyelés tehát, hogy aki szavakkal gyakran hangsúlyozza a számítógépes biztonság fontosságát, az a helytelen felhasználói magatartásával éppen, hogy hatványozottan sebezhetővé teszi magát, és nagyságrendekkel könnyebben válik kibertámadás áldozatává!

A kiberbűnözés áldozatainak három közös jellemzője

  • Túl elbizakodottak a biztonságukban…
    Azok a felhasználók, akik kiberbűnözés áldozatává váltak, inkább hangoztatni szerették a számítógépes biztonság fontosságát, mintsem, hogy tegyenek is érte. Pedig internetes szokásaik (nem is olyan drasztikus) átalakításával nagy valószínűséggel megelőzhető lett volna a baj. Érdekes, hogy bár a felhasználók 44%-a saját bőrén tapasztalta a kiberbűnözést, 39%-uk (!) úgy érzi, hogy minden változtatás nélkül biztosan képes megvédeni érzékeny adatait – 33%-uk szerint pedig kifejezetten alacsony annak az esélye, hogy kibertámadás áldozata legyen.
  • Több eszköz használata
    Azok a felhasználók, akik több eszközzel is rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel lesznek kiberbűnözés áldozatai. Az áldozatok 37%-a rendelkezik játékkonzollal és okos eszközzel, szemben a nem áldozatok 28% -ával. A csatlakoztatott otthoni eszközök is jelentős veszélyfaktorok. Ez persze nem úgy értendő, hogy minden home officer menjen azonnal irodába, és senki ne dolgozzon az okostelefonján többé – hanem úgy, hogy fokozottan legyen óvatos, körültekintő, és mindig használja a józan eszét!
  • Új biztonsági technológiák mellőzése
    A valamilyen kibertámadást elszenvedettek nagy része nem igazán él a következő lehetőségekkel: ujjlenyomat-azonosítás, arcfelismerés, mintapárosítás, személyes VPN, hangazonosító, kétfaktoros hitelesítés. Emellett 20%-uk ugyanazt a jelszót használja az összes online fiókban, 58% pedig legalább egy eszköz vagy fiók jelszavát megosztott másokkal. Ne.Tegyétek.Ezt.

Hogy mit ne tegyetek még vagy éppen mit tegyetek, arról számos információt hozunk még nektek. Célunk, hogy egy olyan tudástárat adjunk a kezetekbe, ami segíthet felfegyverkezni a kibertámadások ellen.

Forrás: Norton Cyber Security Insights Report Global Results
Kép: pixabay.com