Steve Ballmer 2011 június 28-án New Yorkban mutatta be az Office 365-öt, vagyis a Microsoft széles körben elérhető, felhős produktivitási szolgáltatáscsomagját. Exchange Online, SharePoint Online és a Lync Communications Server 2010 adta a megoldás gerincét, és az akkori Microsoft CEO úgy jellemezte: “a Microsoft Office találkozik a felhővel”. Micsoda utat járt be azóta! A Systemfarmer akkoriban kis, épp csak induló cégként meglátta a benne rejlő lehetőséget és fel is vették a portfólióba, mert az alapítók úgy gondolták, a felhőé a jövő.

A 2011-es bejelentés nem volt előzmény nélküli, ugyanis a BPOS (Business Productivity Online Suite), 2007 óta létezett már, de az még semennyire sem hasonlított az igazi felhőre, és csak nagyvállalatoknak volt elérhető. Az Office 365 szolgáltatásokat a széles közönségnek szánta a Microsoft, és kihívásul az akkoriban előre törő Google Apps-nek. A Google gyors ütemben tudott innoválni, mivel nem kellett alkalmazkodnia semmilyen telepített környezethez, szolgáltatásai csak a felhőben léteztek. A Microsoft az idők során azonban még a hagyományos, onprem állományának egy jelentős részét is át tudta transzformálni, ezzel is növelve felhős felhasználói bázisát.

Tíz év hosszú idő. Az évek alatt rengeteg változáson ment át, és mára Microsoft 365 néven érhető el az MS hibrid produktivitást is támogató csomagja. Az Office 365 kiegészült számtalan lehetőséggel és alkalmazással, mellé építette a Microsoft a felhős biztonsági megoldásait (lásd Enterprise Mobility + Security) és az IaaS és PaaS fókuszú Azure, valamint a Dynamics termékcsalád is megjelent a szolgáltatott eszközök sorában.

A Systemfarmer arra használta az elmúlt 10 évét, hogy masszívan megvessük a lábunkat a hazai informatikai szolgáltatók piacán, a kezdetektől hangsúlyosan a felhő felé fordulva és mára szinte csak Microsoft clouddal szolgálva ki ügyfeleinket, vagy legalább hibrid módon (telepített + felhős) üzemeltetve. Mára a Microsoft által igazolt kompetenciáink (4 Gold és 6 Silver szintű) kiegészültek egy úgynevezett Advanced Specialization-el is, és nem állunk meg, ahogy a felhő fejlődése sem.