Az üzleti intelligencia adatfeldolgozásra szolgáló szoftver, amelynek segítségével a cégvezetők pontosabb és megalapozottabb döntéseket hozhatnak meg. Blogbejegyzésünkben összefoglaljuk, hogy mit érdemes tudni az üzleti intelligencia rendszerek működéséről, használatáról és röviden a Microsoft Power BI programját is bemutatjuk neked.

systemfarmer üzleti intelligencia

Üzleti intelligencia szoftver jelentése

Az üzleti intelligencia (angolul business intelligence vagy röviden BI) olyan szoftver, amely feldolgozza az üzleti adatokat, és felhasználóbarát módon jeleníti meg azokat, például jelentések, diagramok és grafikonok formájában. A BI-eszközök lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek különböző típusú adatokhoz – múltbeli és valós idejű, harmadik felektől származó és házon belüli, valamint félig strukturált és strukturálatlan adatokhoz. Az információk elemzésével a vállalat vezetői, menedzserei betekintést nyerhetnek a vállalkozás teljesítményébe.

Ugyan a BI nem mondja meg, hogy pontosan milyen döntést hozz vagy mit tegyél annak érdekében, hogy jövedelmező legyen a vállalkozásod, de lehetőséget kínál az adatok vizsgálatára. Segítségével könnyebben megértheted a piaci tendenciákat és az ügyfeleid viselkedését is megismerheted. Mindezeken felül használhatod a problémák azonosítására és javítására, valamint új bevételi és üzleti lehetőségeket is felfedezhetsz.

üzleti intelligencia rendszer

Hogy működik az üzleti intelligencia rendszer?

Az üzleti intelligencia szoftverek hagyományosan adattárházakból vagy adatbázisokból (pl. Microsoft Excel, Microsoft Azure SQL adatbázis vagy épp Access) nyerik az alapinformációkat. A BI szoftver lekérdezi ezeket az adatokat és közérthetően diagramok, jelentések formájában mutatja be. Az úgynevezett OLAP technológia (online analitikus feldolgozás) rendszerezi az adatokat, amelyeknek kézi feldolgozása rendkívül hosszadalmas lenne. Az olyan programok, mint a Microsoft Power Bi egyértelműen órákat szabadítanak fel a munkaidődből, amelyet a cég fejlesztésre, értékesítésre vagy az ügyfélélmény javítására fordíthatsz.

Egy BI rendszer legfontosabb részei

Első: Adattárházak vagy adatbázisok

Az adatok előfeldolgozás után egy adatbázisba vagy adattárházba kerülnek. Ez többféle keretrendszerben is megvalósulhat: a Microsoft esetében a Microsoft Excel, Azure SQL Adatbázis és az Access állnak rendelkezésre.

Második: ETL

A BI megoldások adatintegrációs folyamaton alapulnak, amely a több adatforrásból származó adatokat egyetlen adattárba egyesíti, és egy adattárházba vagy más célrendszerbe tölti fel. Ezt a folyamatot nevezzük ETL-nek, amely az Extract (kinyer), Transform (átalakít), Load (feltölt) kifejezésekből áll össze.

Harmadik: OLAP

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy az adatokat többdimenziós formában lásd az üzleti intellgiencia programodban. Az OLAP-nak köszönhetően egyszerűen és gyorsan tudsz adatokat elemezni.

Mi a különbség az üzleti intelligencia (BI) és az üzleti analitika (BA) között?

Mindkét kifejezés betekintést nyújt az üzleti működésbe és a jövőbeli döntésekbe, ezért nem egyszerű feladat elválasztani a két módszert egymástól. Az üzleti intelligencia és üzleti analitika működési módjukban és abban különböznek, hogy pontosan milyen információkat szolgáltatnak. Míg a BI segíti a releváns trendek azonosítását és a múltbéli adatok értelmezését, addig a business analytics használatával (BA) prediktív analitikára és statisztikai modellezésre is szert tehetnek a cégvezetők.

Itt egy egyszerű összehasonlítás, ami segít jobban elválasztani egymástól a két fogalmat:

Definíció

BI: Mi történt és miért történt?

BA: Mi fog a jövőben történni?

Használat

BI: Múltbéli és valós idejű adatokat használ a jelenlegi teljesítmény fokozásáért.

BA: A múltbéli adatokat használ fel a jövőbeli stratégiai döntések előrejelzésére.

Alkalmazás

BI: Teljesítmény-menedzsment, adatvizualizáció, jelentéskészítés

BA: Statisztikai elemzések, adatmodellezés, előrejelzés

microsoft power bi üzleti intelligencia

Miért fontos a BI használata a vállalati világban?

Az üzleti intelligencia lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy egyszerű nyelven tegyenek fel kérdéseket, és érthető válaszokat kapjanak. Tiipelés helyett döntéseidet arra alapozhatod, hogy mit árulnak el az üzleti adataid – legyen szó a termelésről, az ügyfelekről vagy a piaci trendekről. Miért csökkennek az eladások ebben a régióban? Hol van többletkészletünk? Mit mondanak az ügyfelek a közösségi médiában? A BI segít megválaszolni ezeket a kritikus kérdéseket.

Az üzleti intelligencia betekintést nyújt a céged múltbéli és valós idejű adataiba különféle technológiáknak köszönhetően. A BI egy olyan eszköz, amelynek segítségével tényadatokon alapuló stratégiát tervezhetsz. Az olyan eszközök, mint a Microsoft Power Bi segítenek, hogy cégedet adatvezérelté alakítsd, javítsd a teljesítményt és versenyelőnyre tegyél szert. Hogy mire használhatod?

  • A befektetett energia, idő és anyagiak megtérülését javíthatod az erőforrások intelligens elosztásával.
  • Megismerheted az ügyfelek viselkedését, preferenciáit. A BI programodat használhatod a potenciális célcsoportod pontosabb megcélzására.
  • Felfedezheted, hol kell még fejleszteni a vállalkozásodon, hogy a konkurenciát leelőzhesd.
  • Megtalálhatod azokat a problémákat, amelyek javításával növelheted az eredményességet.
  • Az üzleti intelligencia megoldások alkalmasak a hatékonyság fejlesztéséree a múltbéli adatok megismerésével.
  • A múltbéli és jelenkori adatok összehasonlításával javíthatod az eredménykommunikációdat, amelyhez még egyszerűen érthető és lenyűgöző adatvizualizációkat is készíthetsz.

Mélyelemzéseket készíthetsz, hogy feltárd a rejtett összefüggéseket és a cégben visszatérő mintázatokat.

Az olyan fejlett BI programokban, mint a Microsoft Power Bi gép tanulást és mesterséges intelligenciát is használ az összetett feladatok automatizálására és leegyszerűsítésére. Ezekkel a funkciókkal tovább gyorsíthatod az adatok feldolgozását és felhasználását.

Milyen vállalati területek javíthatók Bi alkalmazásával?

  • Javítsd az ügyféléményt: fókuszáld az erőforrásokat azokra a vállalati feladatokra, amelyekkel megerősítheted az ügyfélkapcsolatokat.
  • Üzleti intelligencia rendszer használatával átfogó képet kaphatsz a vállalatod pénzügyi helyzetéről. Kockázatelemzésre, a kiadások optimalizálására és közvetetten a bevételek növelésére is alkalmazhatod a programot.
  • Készletezés üzleti intelligencia megoldással? Igen! Automatizáld a jelentéskészítést a meglévő raktárkészletről, vagy épp fedezd felügyfeleid, célközönséged vásárlási szokásait – ha így teszel, akkor felgyorsíthatod a kiszolgálást, ezzel növelve vásárlóid elégedettségét.
  • Hatékonyabb folyamatmenedzsment azoknak a műveleteknek a kiiktatásával vagy átalakításával, amelyek nem elég hatékonyak.
  • Betekintést nyerhetsz a marketing és az értékesítés hatásosságába, valamint olyan területeket is felfedezhetsz, mint a vásárlóid magatartása és a fogyasztói trendek.

Az üzleti intelligencia kialakulása

Most, hogy alaposan körbejártuk, mi az a BI és mire tudod használni, érdemes egy rövid bekezdést szentelni annak, hogyan és mikor alakultak ki az első üzleti intelligencia szoftverek, valamint arra is kitérünk, hogy mit tartogat a jövő a BI rendszerek számára.

Az üzleti intelligencia kifejezést először Richard Millar Devens író használta 1865-ben, amikor egy bankárra hivatkozott, aki versenytársai előtt gyűjtött információkat a piacon. 1958-ban az IBM egyik informatikusa, Hans Peter Luhn feltárta a technológia felhasználásának lehetőségeit üzleti intelligencia gyűjtésére. Kutatásai segítettek kidolgozni módszereket az IBM néhány korai elemzési platformjának létrehozásához, ezzel megalapozta a BI szoftverek kezdetleges változatát.

Az első adatkezelő rendszereket és döntéstámogató rendszereket az 1960-as és 70-as években dolgozták ki a növekvő mennyiségű adat tárolására és rendszerezésére. Ezeket DSS database-nek (decision supporting system) nevezték, amelyekre magyarul elsősorban a döntéstámogató rendszer kifejezést használhatjuk. A 70-es évekig számos eszközt fejlesztettek azzal a céllal, hogy egyszerűbb hozzáférhetőséget biztosítsanak az adatokhoz.

Az 1990-es évekre az üzleti intelligencia egyre népszerűbbé vált, de a technológia még mindig túlságosan összetett volt. Általában informatikai támogatást igényelt – az üzleti intelligencia elemzőinek és a felhasználóknak még IT nélkül is kiterjedt képzésre volt szükségük ahhoz, hogy sikeresen lekérdezhessék és elemezhessék adataikat. Ezért nem volt alkalmas mindennapi használatra, mert gyakran rengeteg időbe telt a jelentések kiállítása.

A fejlesztések ezután arra összpontosultak, hogy a nem szakértő felhasználók is tudják alkalmazni a rendszereket és profitálni tudjanak saját elemzéseikből. A mai modern üzleti intelligencia szoftverek már alkalmasak a big data kezelésére, valós idejű adatok feldolgozására csakúgy, mint a hagyományos értelemben vett döntéstámogatásra.

Microsoft Power Bi, az üzleti intelligencia jövője

Az üzleti intelligencia technológia folyamatosan fejlődik, hogy lépést tartson az üzleti igényekkel. A Microsoft csapata folyamatosan figyeli a vállalati trendeket, hogy a Power Bi naprakész legyen és innovációt hozzon el a te céged életébe is. A Power Bi 30 napig ingyenesen is kipróbálható: ha nem akarsz egyből elköteleződni egy ilyen volumenű alkalmazás iránt, akkor javasoljuk, hogy töltsd le a demó verziót a számítógépedre.

A Power Bi segítségével megismerheted, hogy a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást hogyan integrálhatod a vállalkozásod életébe: ez a két eszköz biztosan az üzleti elemzések és stratégialkotás (jelenének és) jövőjének tekinthető. A 2020-as koronavírus-járvány óta a csapatmunka és az együttműködés fejlesztése prioritás listán van szinte minden olyan vállalkozásnál, aki a versenyelőnyre törekednek. Az adatok egyszerűbb megosztása a részlegeken belül és a különböző csapatok között kulcsfontosságú a home office térnyerésével: a Power BI ebben is segítségedre válik.

Ha további kérdéseid lennének a Power BI vagy az üzleti intelligencia használatáról, segítünk: vedd fel velünk a kapcsolatot!