Mi az IP-címem? Hol találom az IP-címet? Mi az az IP-cím? Ügyfeleink napi szinten fordulnak hozzánk hasonló kérdésekkel, amelyben IT supportos kollégáink segítik partnereinket. Úgy gondoltuk, hogy egy blogbejegyzésben összegyűjtünk minden olyan információt az IP-címekről, amelyet érdemes tudni.

ip-cím típusai

IP-cím jelentése

Az IP-cím az Internet Protokoll-cím rövidítése. Angolul Internet Protocoll Addressnek nevezzük: a magyar nyelv az Internet Protocoll kifejezést megtartotta, az Address-t pedig lefordította, így került használatba nemcsak az IT szaknyelvben, de a mindennapokban is az IP-cím elnevezés.

Mire való az IP-cím?

Az IP-cím egy számsor, amely azonosításra szolgál az interneten. Olyan, mint egy klasszikus postai levelezési cím, csak a neten – és számok formájában. Olyan eszközök használják, mint számítógépek, telefonok, tabletek, hogy megkülönböztethetők legyenek a digitális térben más számítógépektől vagy hálózatoktól. Ebből az állításból adódik, hogy minden IP-cím teljesen egyedi.

Ezzel az azonosítóval tudnak a számítógépek hálózatokhoz kapcsolódni, ami a legtöbb esteben négy, egymástól pontokkal elválasztott számokat jelent. Ez az IPv4, ami a leggyakoribb 32 bites IP-címnek számít, és már az 1970-es években is használták. Definíciója: hagyományosan négy darab egy bájtos azaz 0 és 255 közé eső, ponttal elválasztott számmal írunk le a tízes számrendszerben. Az első számjegy a hálózat címét jelöli, a második és a harmadik számjegy a hálózat alhálózatát jelöli, míg az utolsó számjegy az eszköz címét jelöli az alhálózatban. Példa: 81.98.129.10

Az internet fejlődése és rohamos lakossági, valamint vállalati terjedése miatt azonban az IPv4 címek hamar kevésnek bizonyultak, ezért napjainkban már IPv6-os azonosítókat is használnak. Az IPv6-os címek 128 bitesek, és sokkal kompatkabbak: 16 bites csoportosításban írunk le számokat a tizenhatos számrendszerben. Példa: 2001:610:240:11:0:0:C100:1319 (Számsor forrása: Wikipédia)

Hogyan működik a kapcsolat az IP-ken keresztül?

Röviden összefoglalva, amikor felcsatlakozunk egy internethálózatra, akkor a számítógépünk kérelmet küldd el a kiszolgáló felé. Az IP-címünk ahhoz kell, hogy a hálózaton megtaláljon minket a kiszolgáló, és el tudja küldeni számunkra az információt, amit keresünk. Ez lehet például egy weboldal felkeresése vagy például internet alapú program elindítása.

Az IP címeket gyakran használják a számítógépek útválasztásához is az interneten. Ha valaki el akar küldeni valamit egy másik számítógépre az interneten keresztül, akkor az IP segítségével tudja megmondani az útválasztóknak, hogy hová kell elküldeni az adatokat.

ip-címem hol található

Mi az IP-címem?

A saját IP-cím nagyon egyszerűen lekérhető akár a böngésző segítségével is. Ha beírod a Google vagy bármelyik másik keresőbe a “Mi az IP-címem” kifejezést, akkor számos találat közül választhatsz.

Ezen kívül, ha Windows 11 operációs rendszert használsz, akkor itt találod meg a saját azonosítódat:
Start -> Gépház -> Hálózat & internet -> Wi-Fi, majd válaszd ki Wi-Fi-t, amelyhez csatlakozol.

A Tulajdonságok menüpontban az IPv4-cím mellett olvasható le a saját IP cím.

ip-cím típusai

Az IP típusai

Az IP-címek között megkülönböztetünk dinamikus és fix IP-ket is. Lássuk, hogy mi ezek között az eltérés.

Dinamikus IP

A dinamikus IP-cím olyan, amelyet az internet szolgáltató (ISP) rendszeresen módosít. Ez azt jelenti, hogy egy adott számítógép dinamikus IP-je a fix azonosítóval ellentétben nem állandó. A dinamikus IP-ket általában a személyi számítógépek és eszközök használják, mivel ezeket nem szükséges állandóan elérhetőnek tartani.

Ennek oka, hogy az IPv4 IP-k száma véges: csak akkor kap IP-t az eszköz, mikor csatlakozik a hálózathoz, így nem foglalja le más eszközök elől az azonosítókat.

Fix IP

A fix IP-címeket általában olyan eszközök használják, amelyeknek szükségük van állandó elérhetőségre, például weboldalak vagy szerverfarmok. A fix IP-k általában többe kerülnek a szolgáltatónál is, mint a dinamikus IP-címek, és a leggyakoribb esetekben vállalati, üzleti eszközöknél alkalmazzuk őket.

Összefoglalva, a dinamikus IP-cím olyan IP-cím, amelyet az ISP rendszeresen módosít, míg a fix IP-cím állandó marad. A dinamikus IP-címek általában személyes eszközökön használatosak, míg a fix IP-címek olyan eszközökön, amelyeknek állandó elérhetőségre van szükségük.

Miről árulkodik a hálózati azonosító?

Az IP-címek alapvetően kétfajta információt hordoznak magukban: helyadatainkat és az internetes tevékenységünket.

Helyadatok

Az IP-azonosító segítségével meg lehet határozni az azonosítót használó eszköz földrajzi helyét. Az IP-címeket az internet szolgáltatók (ISP) adják ki az eszközöknek, amikor csatlakoznak az internetre, és az ISP-k általában egy adott régióban találhatók. Ennek megfelelően, ha ismerjük az ISP földrajzi helyét és az IP-cím tartományát, akkor valamilyen módon következtetni tudunk az eszköz földrajzi helyére.

Az IP-cím alapján való helymeghatározás nem mindig pontos, és nem is lehet általában biztosan megmondani, hogy az eszköz pontosan hol található. A helymeghatározás leggyakrabban az internetes szolgáltatások (például a keresőmotorok, a közösségi média alkalmazások és az üzleti szolgáltatások) használatakor történik, amikor az eszközök által megadott IP-címek alapján a szolgáltatások célzott reklámokat vagy más tartalmakat jelenítenek meg az eszközön.

Internetes tevékenység

A hálózati azonosító adatokat szolgáltathat az eszközök internetes tevékenységeiről, de ezek az adatok általában nem konkrétan a tevékenységekről szólnak, hanem inkább arról, hogy mely oldalakat látogattad, vagy mely alkalmazásokat használtad. Például, az ISP rögzítheti az IP-cím használatával elérhető oldalak és szolgáltatások nevét, valamint az időt, amikor az eszköz csatlakozott az internetre és elhagyta azt. A weboldalak és szolgáltatások is rögzíthetik az IP-cím használatával elérhető oldalak és szolgáltatások nevét, valamint az időt, amikor az eszköz meglátogatta őket. Ezeket az adatokat például a különféle marketing tevékenységek során fel lehet használni, és személyre szabott hirdetéseket lehet készíteni a látogatóknak.

IP-cím Gy.I.K

El lehet rejteni egy IP-címet?

A legismertebb módszer az IP-cím elrejtésére a virtuális privát hálózat (VPN) használata. A VPN egy olyan szolgáltatás, amely titkosított kapcsolatot hoz létre az eszköz és a VPN szerver között, és az eszköz interneten való böngészése során az IP-címet a VPN szerver IP-címével helyettesíti. Ennek következtében az interneten való böngészéskor az IP-cím nem az eszköz valódi IP-címe lesz, hanem a VPN szerveré.

A VPN arra is jó vállalati ügyfelek esetében, hogy távolról a munkahelyi hálózatot tudják használni. Ezen kívül IT biztonsági szempontból is érdemes VPN-t használni: napjaink internetes csalói és az adathalász támadások mindennaposak az üzleti IT-ban.

Miért kell tudni az IP-címünket?

Ha ismerjük az IP-azonosítónkat, akkor könnyebben tudunk hálózati problémákat diagnosztizálni. Meg tudjuk például mondani, hogy egy probléma tőlünk indult vagy sem – ez az IT üzemeltetés munkáját is nagymértékben megkönnyítheti.

Mi a különbség a publikus és privát IP között?

Privát IP-címeket olyan eszközöknek adnak, amelyek csatlakoznak egy privát hálózathoz, például egy otthoni vagy vállalati hálózathoz. A privát azonosítókat úgy osztják ki, hogy ne legyenek elérhetők az interneten keresztül: megvédjék az eszközöket a támadásoktól és a kiberbiztonsági kockázatoktól.

A publikus IP-címeket olyan eszközöknek adnak, amelyek csatlakoznak az internetre. Elérhetők az interneten, így más eszközök is elérhetik őket. A publikus IP-címeket az internet szolgáltató (ISP) adja ki az eszközöknek, amikor csatlakoznak az internetre.

Összefoglalva, a privát IP-címek csak a saját hálózatban használhatók, míg a publikus IP-címek az interneten elérhetők.

Melyek a legjobb IP-címek vállalatoknak?

A statikus vagy fix azonosítók előnyösebbek üzleti használatra. Ezek akkor is jól működnek, ha a remote munkatársak VPN kapcsolaton keresztül dolgoznak, de webhely üzemeltetésnél vagy szerverek alkalmazásánál is jobb választás. A dinamikus IP-k inkább a lakossági ügyfeleknek megfelelők.