Milyen károkat okozhat egy cégben egy kibertámadás? Hogyan védekezhetünk ellene? Miért kell oktatni a munkavállalókat az óvatosságra az interneten? Ezekre és további fontos, vállalati kiberbiztonsággal kapcsolatos kérdésekre válaszolunk bejegyzésünkben.

Mi az a kibertámadás?

A kibertámadás olyan tevékenység, amelyben egy vagy több számítógépes rendszer vagy hálózat elleni támadás történik, általában az adatok jogosulatlan elérése, módosítása vagy megsemmisítése céljából. A kibertámadások céljai az alábbiak lehetnek:
● anyagi haszonszerzés,
● adatok lopása,
● pénzügyi vagy személyes információkhoz való hozzáférés,
● a hálózat vagy számítógépes rendszer megbénítása,
● a jogosulatlan hozzáférés biztosítása más támadóknak,
● politikai vagy gazdasági stabilitás fenyegetése.
A kibertámadások komoly károkat okozhatnak az egyéneknek, vállalatoknak, kormányzatoknak és más szervezeteknek. Az informatikai biztonság növelése kulcsfontosságú a kibertámadások elleni védekezésben.

kibertámadás kivédése

Milyen típusú támadások veszélyeztethetik egy vállalat IT biztonságát?

● Phishing: A támadók e-mail, telefon vagy más csatorna segítségével hamisítják az üzenet feladóját, és megtévesztik a címzettet, hogy megszerezzék a személyes vagy bizalmas információkat. Ezt a típusú támadást még profi IT biztonság mellett is nehéz kiszűrni – ha gyanús e-mailt kapsz, mindenképp konzultálj IT szolgáltatóddal!
● Malware: Rosszindulatú szoftverek, például vírusok, férgek vagy trójai programok használatával a támadók megfertőzik a számítógépeket vagy a hálózatokat, majd kárt okoznak vagy adatokat lopnak.
● Ransomware: Olyan típusú malware, amely titkosítja a számítógépek és fájlok tartalmát, majd váltságdíjat követel a visszafejtéshez szükséges kulcsért cserébe.
● DDoS támadás: A támadók megpróbálják leterhelni a szervereket vagy a hálózatokat nagy mennyiségű forgalom generálásával, ami megakadályozza az ügyfelek vagy a felhasználók hozzáférését az adott weboldalakhoz vagy szolgáltatásokhoz.
● Adathalászat: A támadók hamis weboldalakat, e-maileket vagy egyéb csatornákat használnak, hogy megszerezzék a felhasználók bejelentkezési adatait, például felhasználóneveket és jelszavakat.
● Insider fenyegetés: Az alkalmazottak vagy az előző alkalmazottak tudatosan vagy tudtukon kívül károsíthatják a szervezetet vagy vállalatot azáltal, hogy bizalmas információkat szivárogtatnak ki, vagy más módon hozzáférnek azokhoz.

Melyik volt az első magyar kibertámadás?

Egy kis kibertörténelem! Az első dokumentált kibertámadás Magyarországon az 1990-es évek elején történt, amikor a Magyar Tudományos Akadémia kutatói által üzemeltetett számítógépes hálózatot, a HUNGARNET-et támadták meg. A támadás egy külföldi egyetem számítógépén található rosszindulatú program segítségével valósult meg, amely lehetővé tette az adatok jogosulatlan elérését és másolását a HUNGARNET rendszeréből. Az eset azonban hamar kiderült, és a HUNGARNET munkatársai sikeresen fel tudták tárni a támadást és azonosítani a támadókat.

Miért kell fokozottan védekeznie a vállalatoknak a kibertámadások ellen?

  1. Adatbiztonság: A vállalatok számára az ügyfelek és partnerek adatainak védelme kulcsfontosságú. Egy kibertámadás során a hackerek jogosulatlanul hozzáférhetnek az érzékeny adatokhoz, mint például a pénzügyi információk, a személyes adatok, az üzleti titkok és a szerződéses dokumentumok. A vállalatoknak kötelességük biztosítani, hogy ezek az adatok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe.
  2. Pénzügyi veszteség: A kibertámadások jelentős pénzügyi veszteségeket okozhatnak a vállalatoknak. Az átmeneti szolgáltatás-kiesések és a hibás rendszerek helyreállítása komoly költségeket jelenthet, és az ügyfelek bizalmának elvesztése miatt a jövőbeli bevételcsökkenést is eredményezhet.
  3. Üzleti hírnév: A kibertámadásokat a vállalatok üzleti hírneve is jelentősen megszenvedheti. Az ügyfelek bizalmának elvesztése, az adatvédelmi sérelmek nyilvánossága és a negatív médiafigyelem mind hozzájárulhatnak a vállalatok jó hírnevének csökkenéséhez.
  4. Jogi felelősség: A vállalatoknak jogi felelősséggel kell tartozniuk az ügyfelek és a partnerek adatainak védelméért. Ha egy vállalat nem teszi meg a szükséges biztonsági intézkedéseket, akkor az jogi következményekkel járhat, például bírságokkal, kártérítési követelésekkel és jogi eljárásokkal.
  5. Szabályozások: Az adatvédelemmel és a kibertámadásokkal kapcsolatos szabályozások és jogszabályok egyre szigorodnak világszerte. A vállalatoknak kötelességük betartani ezeket a szabályozásokat, például az EU által megalkotott GDPR-t vagy az USA-ban elfogadott CCPA-t, és biztosítaniuk kell az adatvédelmi és a kiberbiztonsági követelmények teljesítését.
kibertámadás vállalatok ellen

Az IT kiszervezése segíthet a támadások elhárításában

A kiberbiztonság legalább olyan fontos fogalom a cégek vezetésében, mint a könyvelés vagy a vállalatirányítás. Mivel ez egy speciális terület, ezért érdemes szakemberekre bízni a biztonsági rendszer kiépítését, a módszerek és a szoftverek kiválasztását.
A Systemfarmer Zrt.-nél számtalan ügyfelünket segítjük IT biztonsági projektekben. Mindennapos feladatoktól, mint kétfaktoros hitelesítéstől és vírusvédelemtől kezdve teljeskörű biztonsági rendszer kivitelezésig több tucat területen szolgáltatunk megbízóinknak. De miért érdemes profikra bízni az informatikai biztonságot?


● Szakértői tudás és tapasztalat: Az IT outsourcing lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a témában szakértő csapatokkal dolgozzanak együtt, akik rendelkeznek a megfelelő tapasztalattal és szakértelemmel a kiberbiztonsági kockázatok felméréséhez és kezeléséhez.
● Költségcsökkentés: A kibervédelem kiszervezésével az eszközök és szolgáltatások költségei csökkennek. A kiszervezett kibervédelem szolgáltatások általában rugalmasak, így a vállalatok csak azokat a szolgáltatásokat vásárolják meg, amelyekre ténylegesen szükségük van.
● Fókusz az alaptevékenységre: A vállalatok nagyobb figyelmet szentelhetnek az alaptevékenységükre, hiszen azokra a feladatokra koncentrálnak, amelyek a vállalat működését közvetlenül támogatják.
● Jobb reakcióidő: Egy külső szolgáltató akár 24/7 elérhető, és a támadásokra való reagálásuk gyorsabb, hatékonyabb lehet.

Kibervédelmi érdekesség: Nemzeti Kibervédelmi Intézet

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) Magyarországon a kiberbiztonsági fenyegetésekkel kapcsolatos események felderítéséért, megelőzéséért és kezeléséért felelős szervezet. Az NKI egy szakértői szervezet, amelynek fő feladata a kiberbiztonsági eseményekhez kapcsolódó információk feldolgozása, elemzése, az állampolgárok és a magyar gazdaság érdekeinek megfelelő védelmi intézkedések meghozatala.
Az NKI által nyújtott szolgáltatások közé tartozik a kibervédelmi incidensekhez kapcsolódó tanácsadás, támogatás és előrejelzés. A szervezet által működtetett Nemzeti Kibervédelmi és Információbiztonsági Koordinációs Központ (NKI-KK) a hazai információbiztonsági rendszer központi koordinációs pontja. Feladata a kiberbiztonsággal kapcsolatos információk összegyűjtése, elemzése és továbbítása az érintett szervezetek felé.
Az NKI-hez lehet fordulni kiberbiztonsági eseményekkel, fenyegetésekkel kapcsolatban, például:
● Kiberbiztonsági incidens felderítése esetén: ha a vállalatnál, szervezetnél vagy magánszemélynél kiberbiztonsági incidens történik, például adatlopás, adathalászat, kémkedés, vírusfertőzés, az NKI-hez lehet fordulni segítségért.
● Tanácsadás: Az NKI szakértői a kiberbiztonsági problémák megoldásában és a védekezési intézkedések kidolgozásában is segítenek.
● Védekezési terv kidolgozása: Az NKI segítséget nyújt a kiberbiztonsági védekezési terv elkészítésében, ami fontos eszköze lehet a kiberbiztonsági kockázatok kezelésének.
● Előrejelzés és tájékoztatás: Az NKI folyamatosan figyeli a kiberbiztonsági trendeket és a legfrissebb fenyegetéseket, és a lakosságot és a vállalatokat tájékoztatja a fontosabb biztonsági kérdésekről.
Szeretnéd modernizálni te is vállalatod kibervédelmi eszközeit? Keresd bátran csapatunkat!