Emberi életek millióit könnyítette meg az elmúlt évtizedekben a Microsoft Word helyesírás ellenőrző rendszere, azonban itt az ideje fejlődni. Természetesen mind tudjuk, hogy a beépített korrektor nem hibátlan. Kiemelten igaz ez, ha olyan kevésbé népszerű és még kevésbé világuralmon lévő nyelvről van szó, mint például a magyar, ami ráadásul meglehetősen bonyolult is. Van, hogy hibázik, van hogy nem ismer szavakat, de általánosságban sajnos be kell ismerjük, hogy okosabb, mint mi.

Azonban nem hiába, hogy nem váltotta még fel az újságírókat a Word. Nyelvtani, helyesírási javítást, ellenőrzést tud végezni, ám egy írás nem ettől lesz jó. A stílus, a stilisztika, a szóhasználat, a szövegkohézió, a kontextus használata mind-mind olyan dolgok, amik nem tanulhatók. Biztos nem?

A választ az idei Microsoft’s Build fejlesztői konferencia első napján kaptuk meg. Satya Nadella ugyanis bejelentette a Microsoft Word legújabb beépített funkcióját, az Ideas in Word-öt.

A modul az Editor elnevezésű korrektorra épül, mely 2016 óta ellenőri a helyesírásunkat Word-ön belül. Azóta azonban a szoftver rengeteg mindent tanult, rengeteg mindenben fejlődött és a természetes nyelvfeldolgozó procedúrát, valamint az mesterséges intelligencia tanulóképességét ötvözve és kihasználva immáron jóval többet tud, mint egyszerűen aláhúzni az elgépelt szavainkat.

Az Ideas in Word figyeli a kontextust, az írásunk formalitását, szóhasználatunkat és ezek alapján javasol változtatásokat. Nem csak nyelvtani, de stilisztikai szempontból is segít. Szem előtt tartja a minél könnyebb és hatékonyabb olvashatóságot és a tiszta, megértést segítő fogalmazásmódot.

Lényegében búcsút inthetünk a szóismétléseknek, értelmetlen mondatoknak, kifelejtett állítmányoknak és bonyolult, zavaros, többszörösen összetett mondatoknak. A modul konkrét számadatokkal is indikálja írásunk minőségét. Megbecsüli az olvasási időt, így láthatjuk, hogy egyes szavakat, félmondatokat kicserélve mennyivel tehetjük érthetőbbé szövegünket. Ezen kívül megmutatja bekezdéseink sarokpontjait is, mely szintén kulcskérdés, ha azt szeretnénk, hogy megértsék, amit megfogalmazunk.

Ami pedig mindezen felül pozitívum, hogy tanulhatunk, fejlődhetünk is a funkció használatával, hiszen minden javasolt változtatás mellé magyarázattal is szolgál kedvenc dokumentumszerkesztőnk.

Az őszi hivatalos debütálás előtt egy előzetes verzió már júniusban elérhető lesz Office 365 felhasználók számára.


Ezek is érdekelhetnek még: